η νέα σελίδα → heracl.es

Ηρακλής Παπαθεοδώρου

αρχιτέκτων μηχανικός ΕΜΠ, μέλος ΤΕΕ
συνιδρυτής των City Tales, weRender.eu
κάτοικος Αθηνών και περιχώρων
email:
twitterinstagramgithub

/taxis

Κριτική και πρόταση: μια ιστορία «αυθαίρετου σχεδιασμού» για το νέο website της Γ.Γ.Π.Σ.

Δεν είμαι σίγουρος πως μεταφράζεται ο όρος “unsolicited design” στα Ελληνικά, ίσως κάτι μεταξύ «αυθαίρετου» και «απρόσκλητου σχεδιασμού».
Αποτελεί μια συνηθισμένη άσκηση για όσους κινούνται στο χώρο της οπτικής επικοινωνίας, όπου ένας σχεδιαστής κρίνει πως κάποιο αντικείμενο, μέσο ή διεπαφή είναι προβληματικό και αποφασίζει να το προσεγγίσει από μια διαφορετική οπτική γωνία· εξ’ ου ο «απρόσκλητος».
Δεν μπορεί όμως παρά να είναι ταυτόχρονα και «αυθαίρετος», από τη στιγμή που ο επίδοξος πλην όμως θρασύς σχεδιαστής αγνοεί —ασυνείδητα ή συνειδητά— τις παραμέτρους που περιβάλλουν το αρχικό πρόβλημα με δεδομένο πως ο σχεδιασμός αφορά στην επίλυση προβλημάτων.

Ο σχεδιασμός, εκτός από την εξαγωγή οπτικού αποτελέσματος, περιλαμβάνει όλες εκείνες τις νοητικές διεργασίες που οδηγούν στην παραγόμενη λύση. Σχεδιασμός είναι η διασάφηση των στόχων, η ιεράρχηση και λογική επαλληλία της σχετιζόμενης πληροφορίας, η μελέτη της ανάδρασης του παρατηρητή σε σχέση με το αντικείμενο, η οπτική ισορροπία, η αρμονία, η αντίθεση […] και άλλα πολλά που έχουν ειπωθεί πολύ νωρίτερα και καλύτερα από ανθρώπους με μεγαλύτερη γνώση από εμένα.

Η ιστορία των websites (ιστοχώρων για όσους προτιμούν τους νεολογισμούς) του Δημοσίου είναι ακριβή και πονεμένη: απευθείας αναθέσεις, vendor lock-ins, κακοπρογραμματισμένες εφαρμογές με αμφιλεγόμενα αποτελέσματα. Η οικονομική όμως στενότητα των τελευταίων ετών φαίνεται να οδηγεί σε αλλαγή αντιλήψεων με αποτέλεσμα την ανανέωση της παρουσίας του Δημοσίου στο internet να την αναλαμβάνουν υπηρεσίες του Δημοσίου, εσωτερικά, χρησιμοποιώντας λύσεις Ανοιχτού Λογισμικού. Υπάρχουν πλέον αρκετά καλά και αξιοπρεπή παραδείγματα, όπως το OpenGov ή το site του Πρωθυπουργού της Ελλάδας. Πριν μια-δυο μέρες, παρατήρησα μια παραπομπή προς το νέο website της Γενικής Γραμματείας Πληροφοριακών Συστημάτων· ήδη το νέο site είναι περισσότερο χρηστικό και καλαίσθητο, όμως εξακολουθεί να τρομάζει τον αμύητο, κάτι λείπει…

Όντας στο τιμόνι της Γ.Γ.Π.Σ. ο κ. Χάρης Θεοχάρης έχει δείξει εξαιρετικά δείγματα γραφής —όσο μπορώ να κρίνω— και ήδη από την εποχή του προηγούμενου Γ.Γ. κ. Διομήδη Σπινέλλη, η Γραμματεία έχει επιτύχει υποδειγματική πρόοδο. Πρόκειται για το πλέον ίσως προσβάσιμο στέλεχος της Δημόσιας Διοίκησης, δεν διακατέχεται από υπεροψία ή σνομπισμό, ζητάει συχνά τη γνώμη του κοινού και απαντά στο παραμικρό μέσα από τον λογαριασμό του στο Twitter.

Απαντώντας σε αυτό το κάλεσμα, θεώρησα καλή ιδέα να συνοδεύσω την κριτική (από τις οποίες έχουμε περίσσεια) με μια πρόταση.

Απαντώντας σε αυτό το κάλεσμα, θεώρησα καλή ιδέα να συνοδεύσω την κριτική (από τις οποίες έχουμε περίσσεια) με μια πρόταση.
Δεν πιστεύω πως η πρόταση αυτή λύνει όλα τα προβλήματα —πόσο μάλλον με κάποιο ιδανικό τρόπο— και αποτελεί ένα σκελετό παρά κάποιο ραφιναρισμένο αντικείμενο σχεδιασμού. Προσπάθησα κυρίως να επαν-ιεραρχήσω την δομή της περιεχόμενης πληροφορίας ώστε να έρθει μια τάξις σε αυτό που το μυαλό μου ερμηνεύει ως σχετική αταξία. Μπορεί να πρόκειται για ένα mockup (προσχέδιο ή πρόπλασμα) αλλά ταυτόχρονα εφικτό προγραμματιστικά, χωρίς εξειδικευμένες μεθόδους.

Επιπλέον, δε θα ήθελα να φανεί πως απαξιώνω ή υποτιμώ το έργο και τον κόπο των ανθρώπων που εργάστηκαν στην beta· τα ακόλουθα δεν αποτελούν παρά μια άσκηση στο προαναφερόμενο “unsolicited design”.

Θα αφήσω προς το παρόν τις ίδιες τις εικόνες να μιλήσουν αλλά ελπίζω να επανέλθω κάποια μελλοντική στιγμή συμπληρώνοντας με σχόλια και μερικές τεχνικές λεπτομέρειες.

Στιγμιότυπο της 20130109 από την beta.gsis.gr με υπέρθεση σημειώσεων και σχολίων.
Στιγμιότυπο της 20130109 από την beta.gsis.gr με υπέρθεση σημειώσεων και σχολίων.
Η πρόταση για την κεντρική σελίδα της Γ.Γ.Π.Σ.
Η πρόταση για την κεντρική σελίδα της Γ.Γ.Π.Σ.
Πρόχειρο υπόδειγμα εσωτερικής σελίδας με  ενδεχόμενη απόκρυψη της πλοήγησης.
Πρόχειρο υπόδειγμα εσωτερικής σελίδας με ενδεχόμενη απόκρυψη της πλοήγησης.
Εκδοχή του website σε προβολή κινητού τηλεφώνου.
Η responsive εκδοχή του website σε προβολή φορητής συσκευής.

Η εξέλιξη της πληροφορικής και οι κατασκευαστές ειδών τεχνολογίας, οδηγούν σε μια πραγματικότητα όπου το κινητό μας τηλέφωνο (smartphone ή λιγότερο «έξυπνο») να αποτελεί το συχνότερο μέσο πρόσβασης στο internet· συμβαίνει ήδη στην Κίνα. Πρόσφατες τάσεις (βλ. responsive web-design) αποδεικνύουν πως δεν απαιτούνται επιπλέον πόροι ώστε ένα website να είναι πλήρως προσβάσιμο και λειτουργικό από οποιαδήποτε φορητή συσκευή.

Ελπίζω η πρότασή μου, πέρα από ένα δημιουργικό απόγευμα (+ βράδυ), να αποτελέσει μια κάποια βοήθεια απέναντι στο πρόβλημα που στάθηκε.


gsis_beta
beta
gsis_20130307
2013-03-07

Η δοκιμαστική έκδοση είναι πλέον online. Συγκρίνοντας το πριν με το μετά, θέλω να πιστεύω πως έβαλα και ’γω ένα μικροσκοπικό λιθαράκι.