η νέα σελίδα → heracl.es

Ηρακλής Παπαθεοδώρου

αρχιτέκτων μηχανικός ΕΜΠ, μέλος ΤΕΕ
συνιδρυτής των City Tales, weRender.eu
κάτοικος Αθηνών και περιχώρων
email:
twitterinstagramgithub

/mpip

Πειράματα στη δημιουργία μοτίβων, με JavaScript και Web Audio.

beep_1
MARKDOWN_HASH7347b9358c9673344480a3406ccb6ab3MARKDOWN_HASH

Αυτή η διαδεδομένη μονογραμμή κώδικα υπάρχει από την εποχή του Commodore 64. Όχι ιδιαίτερα παλιά δηλαδή· θυμάμαι με νοσταλγία τα μπιπ και τα κλικ του αγέραστου υπολογιστή που χρησιμοποιούσε στα 90s η καθηγήτριά μου των Αγγλικών, για να φορτώσει εκπαιδευτικά παιχνίδια από πολύχρωμους χαρακτήρες κειμένου.
Δυο ευθείες γραμμές, ολίγη «τυχαιότητα» και μια προγραμματιστική επανάληψη αρκούν για να εμφανίσουν ένα μοτίβο που θυμίζει λαβύρινθο.

Πρόσφατα ήρθα σε επαφή με έναν ενδιαφέροντα πίνακα UTF8 χαρακτήρων και αποφάσισα να δοκιμάσω την δική μου εκδοχή σε JavaScript.
Φυσικά δεν ήμουν ούτε ο πρώτος ούτε ο τελευταίος. Αλλά αναρωτιόμουν τι θα γινόταν αν κανείς αντικαθιστούσε τις ευθείες γραμμές με τα τόξα κύκλου που υπάρχουν στον ίδιο πίνακα. Θα γινόταν ακόμα πιο ενδιαφέρον αν οι συνεχείς γραμμές σημαινόντουσαν με διαφορετικό χρώμα, όπως και οι σπανιότεροι κύκλοι.

beep_3

Με την χρήση διαφορετικών ομάδων χαρακτήρων, σχηματίζονται ενδιαφέροντα αποτελέσματα, που γίνονται ακόμα πιο ενδιαφέροντα με λίγη βοήθεια από το Web Audio API. Δυστυχώς η σύνθεση ήχου από τους browsers βρίσκεται ακόμα σε νηπιακή ηλικία και προκύπτουν κάποια προβλήματα (όπως το επίμονο κλικ στο βίντεο που ακολουθεί). Επιπλέον προς το παρόν υποστηρίζεται μόνο από τον Chrome. Όπως και να έχει, αποτελεί ένα ενδιαφέρον πείραμα στο οποίο αξίζει να ξαναγυρίσει κανείς.

beep_4