η νέα σελίδα → heracl.es

Ηρακλής Παπαθεοδώρου

αρχιτέκτων μηχανικός ΕΜΠ, μέλος ΤΕΕ
συνιδρυτής των City Tales, weRender.eu
κάτοικος Αθηνών και περιχώρων
email:
twitterinstagramgithub

/chaos

Χάος

«Ἦτοι μὲν πρώτιστα Χάος γένετο» — Ησίοδος
Η αρχή της ιστορίας του archi.tect.gr

Είναι δύσκολο να σχεδιάζεις για τον ίδιο σου τον εαυτό. Ακόμα δυσκολότερο είναι όταν έχεις τάσεις τελειομανίας και παράλληλα αναγνωρίζεις πως τα θεμέλια περιορίζουν αυτό που θα σηκωθεί πάνω τους. Συνήθως όμως, δεν σε περιορίζει ο χρόνος, επομένως σχεδιάζεις επ’ άπειρον χωρίς να παράγεις αποτελέσματα. Μέχρι να χρειαστείς κάτι πραγματικά έστω.

Έφτιαξα και ανέβασα το πρώτο μου website, το Legendary Pokémon, στις 22 Αυγούστου 2001, ωστόσο οι παλαιότερες μου απόπειρες για ένα προσωπικό χώρο χρονολογούνται στο 2006. Έξι χρόνια αργότερα εξακολουθώ να σκέφτομαι το πως θα μοιάζει, κατάφερα όμως να καταλήξω στο κυριότερο, την ιεραρχία και την δομή του· το πως θα κατηγοριοποιούνται, παρουσιάζονται και στήνονται ο λόγος και τα έργα μου.

Το μέσο θα είναι το WordPress, επειδή έχει μεγάλη μια κοινότητα να το υποστηρίζει και γενικά αποτελεί μια future-proof λύση. Επιπλέον, είναι γραμμένο σε PHP —μια ταπεινή και προβληματική μάλλον γλώσσα που δεν πάυει όμως να κάνει την δουλειά της— με την οποία είμαι ήδη εξοικειωμένος δέκα χρόνια τώρα. Η πρόσφατη δε εμπειρία με το MyOrchid με εξόπλισε με αρκετή γνώση και μέσα ώστε να μην βασίζομαι σε έτοιμα themes που δεν καλύπτουν τις ανάγκες και το προγραμματιστικό μου γούστο.

Η δομή, θα αποτελείται από μονολεκτικές έννοιες αντί τίτλου, λεπτομερή (ή «ποιητική») περιγραφή του περιεχομένου, tags ανάλογα της θεματολογίας του, μια ενδεικτική εικόνα —η όραση είναι η πιο αναπτυγμένη αίσθηση του είδους μας εξάλλου— και φυσικά το σώμα, με ο,τι αυτό τυχόν περιλαμβάνει. Οι κατηγορίες θα τοποθετούν τα αντικείμενα στις σελίδες που τους αρμόζουν. Ο χρόνος θα αποτυπώνεται στην κατά ISO 8601 μορφή που μου αρέσει πολύ, δηλαδή 20121210 2012-12-10 για την 10η Δεκέμβρη του 2012.

Σκοπεύω να γράφω σε ελληνικά και αγγλικά, είτε ταυτόχρονα με δυο εκδόσεις του κάθε αντικειμένου είτε κατά περίσταση και θεματολογία σε μια αποκλειστικά. Δυστυχώς η άλλοτε πλούσια Ελληνική αναγκάζεται πλέον να καταφεύγει σε ατυχή αντιδάνεια ή ακόμα ατυχέστερους νεολογισμούς για να περιγράψει τον σύγχρονο, εικονικό και μη, κόσμο. Εκκρεμεί να αποφασίσω το αν θα επιτρέπονται τα σχόλια στις αναρτήσεις, μα αυτό αλλάζει εύκολα.

Το archi.tect.gr δεν θα είναι ένα blog —απεχθάνομαι την λέξη σχεδόν όσο και την έννοια Web 2.0. Θα είναι ένα κονάκι για τις εκάστοτε απόψεις και ιδέες μου, τα πράγματα που φτιάχνω, τα ψήγματα εμπειρίας που μπορώ να προσφέρω (όπως με τη σειρά μου τα χρειάστηκα) αλλά και ένας σταθερός μα άχωρος χώρος όπου θα μπορούν να με βρουν όσοι με αναζητούν. Θα συνεχίσω να διατηρώ twitter, το ενημερωτικό και συμπυκνωμένο του μέσου όπως και το γεγονός ότι μπορώ να μεταφέρω εδώ ο,τι έχω ήδη πει εκεί με καλύπτουν προς το παρόν.

Σιγά-σιγά ο χώρος αυτός θα εξελίσσεται, μεταλλάσσεται και θα ολοκληρώνεται. Έφτασε λοιπόν η στιγμή να μετατρέψω το χάος σε κάτι αντιληπτό.